divendres, 3 de desembre del 2010

03-12-10. Espanya-escanya-enganya i Esquerra-esquerda

Benvolguts,

El català té paraules semblants que volen dir coses diferents, o no!

D’entrada:
Espanya-enganya-escanya (de la collita de l’Alfons López Tena), amb els afegits trets del Diec2 de:
·         Espanyar -Fer saltar el pany (d’una porta, d’un bagul, etc.).
·         Espanyaportes -Lladre de cases, de pisos
Ves quines similituds!

A continuació, d’actualitat rabiosa:
Esquerra-esquerda

Sembla que la dita de “Cada terra fa sa guerra” a ERC la converteixen en “Cada família o sector, o sensibilitat o accent fa sa guerra, o “Cada conselleria fa sa guerra” o “Cada reietó de la taifa corresponent fa sa guerra”.

El conseller Huguet, sempre tant stalinista, davant del patètic desenvolupament dels fets dins d'ERC des de les 8 del vespre del 28N hi diu la seva: eliminar l’assemblearisme (i què en quedarà de l’esperit inicial d’ERC?). No sé si va contra l’exemple que ell mateix predica o a favor. I a més a més amb el sentit, almenys vist des de fora d’anar tots contra tots:
“SISME A ERC
El conseller també carrega contra Laporta i Carretero

Josep Huguet demana eliminar l'assemblearisme d'ERC per posar punt i final als corrents interns

L'encara conseller demana que l'autocrítica arran del daltabaix de diumenge es faci extensiva a les escissions del partit
ORIOL MARCH
Segueix la tempesta a ERC després del desastre electoral de diumenge. L'encara conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha carregat durament al seu blog contra els corrents interns del partit i ha demanat que es deixi de banda l'assemblearisme de cara al futur. La setmana està essent moguda, ja que ahir el líder de la formació, Joan Puigcercós, va posar el seu càrrec a la disposició del proper consell nacional de la formació, i Ernest Benach va renunciar al seu escó després de presidir el Parlament durant 7 anys.
Huguet ha carregat contra Carretero i la posada en marxa de Reagrupament, i ha posat en dubte l'èxit de la proposta de Solidaritat Catalana: "4 diputats i sense grup propi", resumeix l'encara conseller. Huguet també ha criticat el líder del grup municipal d'ERC a Barcelona, Jordi Portabella –"En algun gran municipi es dóna la imatge que es va per lliure"–, en relació a la voluntat de Portabella d'encetar converses amb Solidaritat Catalana de cara a les municipals de la propera primavera.
L'encara conseller també demana una profunda anàlisi al voltant de les causes que fan que, en un moment en què l'independentisme té gran volada, ERC no n'ha sabut treure profit electoral.“

El darrer paràgraf és definitiu. El conseller Huguet no se n’havia adonat que l’independentisme va per un cantó i ERC per un altre. I que divergeixen cada cop més. Que Santa Llúcia li conservi la vista!

D’altra part, si volem ser puristes, podem admetre que Huguet preconitzi l’auto-crítica en les interioritats del propi partit, sense estar-hi d’acord, evidentment. Ara, semànticament no s’aguanta que vulgui exercir l’auto-crítica en els estaments fora del partit com Reagrupament o Solidaritat.


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada