dimecres, 15 de desembre del 2010

15/12/10. Wikileaks i la violació de l’estat-nació sense consentiment i sense condó


Benvolguts,

En l’ARA hi surt un interessant article (filosòfic) de Beatriz Preciado, professora de la Universitat Paris VIII Saint Denis, sobre Wikileaks i Assange de títol: Condons, goteres diplomàtiques i altres arxius orgànics.

Cal llegir-lo. És un veritable plaer. Està molt ben argumentat!

Comença definint una nova teoria de la democràcia:

“És possible que un dia recordem el 7 de desembre –quan Julian Assange, el creador de Wikileaks, va ser arrestat a Londres– com l’inici d’una batalla sagnant (tan definitòria de la nostra època com ho van ser al segle XVI la colonització d’Amèrica o les guerres de religions a l’Europa central) entre l’antiga comprensió democràtica i liberal del poder i la seva relació amb els mitjans de comunicació de masses i l’inici d’una nova teoria de la democràcia com un accés públic, no restringit, a la informació i a les tecnologies de producció de veritat.”

Explica el valor geopolític del condó:

"No sé si Scotland Yard s’ha posat d’acord amb Benet XVI, però un condó no havia tingut mai tant valor geopolític. Tot i que Kafka ens va ensenyar que l’important no són els càrrecs sinó el mateix procés d’acusació, potser cal preguntar-se per què el govern suec i Scotland Yard han escollit entre totes les possibles acusacions la figura de la violació i el corol·lari del condó per empresonar Assange."

I acaba explicant la violació de l’estat-nació sense consentiment i sense condó:

El cos de les dues dones sueques és el cos escollit per simbolitzar la substitució del cos de l’estat nació –pur, cast, inviolable– que Assange (o Wikileaks) hauria ultratjat. D’aquí ve la importància simbòlica del condó. Follar amb condó, en aquest joc de substitució de cossos polítics, equival a haver obtingut els cables diplomàtics (una mena de fluid seminal dels governs) i mantenir-los en secret, preservant la fuga de la informació a l’espai públic. Això hauria estat “sexe consentit”, mentre que posar en circulació la informació de manera pública és amenaçar la immunitat i l’honor de l’estat nació i, de passada, la del cos femení. Heus ací el delicte: Wikileaks s’ho ha fet amb l’estat nació sense consentiment i sense condó. I la violació: Wikileaks està reconfigurant les relacions entre els espais privats i públics, entre la propietat i allò que és comú, entre la veritat i el secret, entre política i pornografia. El pas de l’Assange violador al Wikileaks terrorista serà simplement una qüestió d’extensió del domini de la metàfora.

Joan A. Forès
Reflexions
http://reflexionsjafores.blogspot.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada