dimecres, 8 de desembre del 2010

08/12/10. Vargas Llosa i el "Manifiesto por la lengua común (2008)”

Benvolguts,

Recordant episodis de la relació entre Vargas Llosa i Catalunya i cercant hemeroteques podem trobar que Vargas Llosa és signant del “Manifiesto por la lengua común (2008)”:

“El Manifiesto por la lengua común (Manifest per la llengua comuna) de juny de 2008 és un manifest anomenat així pels seus signants.

Aquest manifest recorda que la llengua castellana és l'única comuna i oficial de tots els ciutadans espanyols. Segons el mateix manifest el que els mou no és una inquietud cultural sinó política, car el castellà "gaudeix d'una puixança envejable i creixent...", i la inquietud és doncs, pels drets educatius i cívics dels qui tenen el castellà com a llengua materna. Segons el manifest totes les llengües oficials de l'Estat són espanyoles i dignes de protecció, però hi ha una asimetria entre les llengües espanyoles oficials i només el castellà és oficial a tot l'Estat, la qual cosa suposa una gran riquesa per a la democràcia.

El manifest proclama els drets lingüístics de tots els ciutadans, negant que siguin les llengües mateixes les que tinguin drets i es posiciona clarament contra la normalització lingüística. Segons els signants es lògic pensar que dins els diferents territoris hi hagi molts de ciutadans que vulguin desenvolupar la seva vida en castellà, coneixent la llengua autonòmica només per conviure de forma cortès amb els demés i gaudir de les manifestacions culturals.

Proposen una interpretació de l'article tercer, apartat 3, de la Constitució Espanyola de 1978, que no faci una discriminació o menyspreu dels ciutadans monolingües en castellà, per la qual cosa els signants demanen àdhuc un canvi de la Constitució i dels Estatuts autonòmics. Amb aquesta finalitat demanen una sèrie de mesures en defensa del castellà, incloent la retolació dels edificis oficials i les vies públiques com a mínim en castellà i la utilització del castellà pels representants polítics en les relacions estatals dins i fora d'Espanya.

Signants del Manifiesto:
El document fou signat entre d’altres per Mario Vargas Llosa, Félix de Azúa, Albert Boadella, Carlos Castilla del Pino, Arcadi Espada, Álvaro Pombo i Fernando Savater.

Suports:

Immediatament els diaris el Mundo i ABC li varen donar suport, i el primer publicà unes butlletes per a què els seus lectors poguessin donar suport també al manifest. També es posicionaren a favor d'aquest manifest Unió, Progrés i Democràcia, Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía, la Generalitat Valenciana i Tele 5, entre d'altres. Segons el Mundo el 24 de juny Mariano Rajoy i la direcció del PP varen donar suport al manifest. També hi va donar suport Ángeles González Sinde abans de ser nomenada ministra de cultura.”

Ens cal memoritzar, i molt, els noms dels pseudo-intel·lectuals feixistes espanyols, dels diaris feixistes espanyols, de les cadenes de televisió feixistes espanyoles i dels partits feixistes espanyols  que amb qualsevol excusa, disparen les seves andanades contra Catalunya!

Joan A. Forès
Reflexions
http://reflexionsjafores.blogspot.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada