dimarts, 13 de desembre del 2016

12/12/2016. Franquisme. Procés. Nerea Rodríguez. Puigdemont: "A Catalunya no l’aturarà un simulacre d’Operació Diàleg".“Si en l’operació diàleg surt l’acord de celebrar un referèndum, fantàstic”. “Aquest país ha resistit tot tipus d’envestides” i s’ha mostrat disposat a deixar-se “sorprendre i que hi hagi efectivament diàleg”. Ha lamentat que “hi ha anuncis aparentment ben intencionats però zero reunions amb la Generalitat”.

Benvolguts,

Gairebé sempre he estat d’acord amb en Puigdemont. Gairebé sempre he estat d’acord amb en Salvador Cot. Gairebé sempre he estat d’acord amb en Cotarelo, però en aquest cas, com en altres ocasions amb diferents personatges difereixo en l’expressió neofranquista referit a l’actual règim. A veure, això és un problema semàntic. “Neo” significa nou, però sempre espaiat en el temps pel que fa al mot original. Exemples:

·         Neoclàssic és un estil arquitectònic que va aparèixer quan el terme clàssic feia centenars d’anys que no s’usava
·         Neofeixisme explica l’aparició de grups feixistes després de dècades de desaparició del  feixisme italià. 
·         Neologisme es una unitat lèxica nova, formalment o semànticament, creada en una llengua per les pròpies regles de formació de mots o manllevada a una altra llengua.
·         Neonazisme és un moviment ideològic i polític inspirat en el nacionalsocialisme dècades després d'haver desaparegut en nazisme.

Tots aquests mots pressuposen que no hi ha solució de continuïtat entre l’antic i el nou. I aquest neofranquisme crec que no és el que caldria dir aquí. El franquisme no ha deixat d’existir a Espanya encara que el Franco es vagi morir o encara que hi vagi haver una transacció, que no transició, o encara que un rei plegui i n’aparegui un altre.

Per tant el mot correcte, segons el meu criteri, per definir el règim actual no és neofranquisme sinó que és franquisme pur i dur i res més que franquisme!

Vegem l'apunt de la Nerea Rodríguez:


POLÍTICA

Puigdemont: "A Catalunya no l’aturarà un simulacre d’Operació Diàleg"

El president de la Generalitat presenta a Barcelona el llibre 'La República Catalana', de Ramón Cotarelo, moderats pel periodista Salvador Cot
 
per Nerea Rodríguez (Barcelona)12/12/2016

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha dirigit aquesta tarda explícitament al govern espanyol avisant-lo que “a Catalunya no l’aturarà un simulacre d’Operació Diàleg”. En aquest sentit, ha afegit que “aquest país ha resistit tot tipus d’envestides” i s’ha mostrat disposat a deixar-se “sorprendre i que hi hagi efectivament diàleg”, tot i que ha lamentat que “hi ha anuncis aparentment ben intencionats però zero reunions amb la Generalitat”.


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la presentació del llibre 'La República Catalana', de Ramón Cotarelo, al Teatre Romea de Barcelona | JORDI BORRÀS

Puigdemont ho ha dit durant la presentació de llibre ‘La República Catalana’, del politòleg i escriptor Ramón Cotarelo, que ha tingut lloc aquesta tarda al Teatre Romea de Barcelona, moderats pel periodista i director d’El Món, Salvador Cot. Durant l’acte, el president de la Generalitat s’ha referit, a banda de l’operació diàleg, als pressupostos i ha deixat clar que “cap de les dues qüestions hauria de suposar un entrebanc pel procés que es va iniciar fa cinc anys”, perquè “la independència de Catalunya penja de la voluntat de la gent”.

En un teatre Romea ple a vessar i amb un públic amb moltes ganes d’escoltar Puigdemont i Cotarelo, el president de la Generalitat ha dit que “si som fidels al que la gent vol no hi hem de posar entrebancs”. A més, ha assegurat que ell no es planteja la possibilitat que no hi hagi pressupostos “en l’any que hem decidit convocar un referèndum”, i ha argumentat un dels motius pels quals cal que els comptes del govern s’aprovin: “Si en l’operació diàleg surt l’acord de celebrar un referèndum, fantàstic, però cal que siguem realistes i sabem que potser això no serà així i, per tant, necessitem uns pressupostos”.

Puigdemont, Cot i Cotarelo abans de la presentació del llibre | JORDI BORRÀS

En relació a l’Operació Diàleg i al fet que el govern espanyol ofereixi ara a la Generalitat diners per infraestructures o una reforça del finançament, Puigdemont ha estat contundent: “Qui pensi que això va de quatre duros és que no ha entès res”, i ha afegit que “ens ofén una mica, perquè ens hem guanyat el dret, com a mínim, a ser coneguts”.

Puigdemont s’ha tornat a referir aquesta tarda a la judicialització de la política catalana que ha dut a terme el govern espanyol, i ha assenyalat que

“quan es jutja a l’expresident Mas i al seu govern, s’està jutjant a tot un grup de gent que aquell dia vam decidir sortir al carrer per votar. I si es jutja a la president del Parlament, Carme Forcadell, es jutja el que representa, perquè és la segona autoritat d’aquest país”.

Per al president del Govern, “això no és neutre, i no ho pot ser. Cap país decent acceptaria que això és neutre”. Per això, ha insistit que “la solució és política o no és, i si l’Estat espanyol té interès en formar part de la solució el que ha de fer és practicar la política”.

"La nació catalana no s'ha sotmès mai"
Per la seva banda, Cotarelo ha constatat que “la nació catalana formava part de la nació espanyola durant els dos intents republicans, i va ser vençuda com ho va ser Espanya”, però ha afirmat que hi ha una diferència: “La nació espanyola va ser vençuda i es va sotmetre, però la catalana no es va sotmetre mai”. Durant el diàleg amb Puidemont i Cot, Cotarelo ha constatat també que “Espanya no té projecte i no té res per respondre a l’oferta de la construcció catalana com a Estat”. A més, ha carregat contra la política espanyola i alguns dels seus dirigents:
 “La transició no ha servit per res i el franquisme ha perviscut” i ha titllat l’Executiu de Rajoy de “govern neofranquista”.

D’altra banda, el Catedràtic emèrit de Ciència Política i de l’Administració de la UNED ha explicat perquè el llibre porta com a títol ‘La República Catalana’: “La nació catalana és una nació orfe d’Estat i vol un Estat republicà. L’Estat català podria haver estat dins l’Estat espanyol, si s’hagués administrat d’una altra manera els darrers 400 anys”, i ha afegit: 

“Espanya ha estat incapaç de dotar-se d’una forma d’Estat que no hagi estat la monàrquica i una República no pot estar integrada en una monarquia”.






Imatge del Teatre Romea durant la presentació del llibre de Ramón Cotarelo | JORDI BORRÀS

Per la seva banda, Cot ha definit Puigdemont com un president que “té la pretensió de ser l’últim president autonòmic d’aquest país”, i a Cotarelo com una “personalitat excepcional”, que “intenta explicar les dues bandes del conflicte”. A la presentació del llibre al Teatre Romea hi han assistit el president de l’ANC, Jordi Sànchez; el d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; el president en funcions de Súmate, José María Clavero, i l’exdiputat de la CUP Antonio Baños, entre d’altres.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada