divendres, 2 de desembre de 2016

29/09/2016. Història. Efemèrides. Marc Pons. Restauració de la Generalitat provisional. Tal dia com avui, fa 39 anys, Catalunya entrava en una nova etapa de la seva història. La tenebra de la dictadura franquista s'esqueixava i l'alba de la llibertat portava els primers raigs de claror. El govern espanyol dirigit per Suárez, decretava la restauració de la Generalitat, abolida pel règim franquista el 1938...

Benvolguts,

Pels meus treballs pel Racó del Xerraire, fa un temps que estic llegint articles i relats sobre la historia recent de Catalunya. Els darrers 150 anys…

Em van molt bé per tant aquestes efemèrides que en Marc Pons va publicant en ElNacional.
Aquesta en particular sobre la Restauració de la Generalitat provisional l’he viscuda o sigui que recordo amb goig el parlament de Tarradellas a la Plaça de Sant Jaume i també la concentració a Montjuic per la seva arribada. Ciutadans de Catalunya: Ja soc aquí!

En el text hi ha una frase molt bonica, però en aquests moments ja podem dir que ha estat “Més falsa que un duro sevillano!” La frase és:

La tenebra de la dictadura franquista s'esqueixava i l'alba de la llibertat portava els primers raigs de claror.

Molt poètic però ara ens adonem que fals. Dono per descomptat que l’alegria que en aquell moment vàrem sentir, es va esvair ràpidament. Només cal recordar el miserable trajecte que  l’Estatut de Sau l’esborrany de l’Estatut del 1977 va patir al Congreso de los diputados de Madrid a l’any 79, semblant, per altra part al que havia sofert l’Estatut de Núria al mateix Congreso però durant la II República als anys 1931-1932 i encara més semblant a l’aberració del pas pel Congreso del text de l’Estatut de Miravet del 2006, trepitjat (cepillado) amb furor malaltís pel PPSOE i recorregut pel mateix PPSOE repetidament. Amb un pas triomfal per les grapes dels nostres enemics del TC, que varen trigar 5 anys a esputar el resultat, no recordo si abans o després d’anar-sen als “toros”, a la seva Fiesta Nacional!


Vegem l’article: 

29 DE SETEMBRE DE 1977

Restauració de la Generalitat provisional

Marc Pons

Foto: Viquipèdia

Barcelona. Dijous, 29 de setembre de 2016

Tal dia com avui, fa 39 anys, Catalunya entrava en una nova etapa de la seva història. La tenebra de la dictadura franquista s'esqueixava i l'alba de la llibertat portava els primers raigs de claror. El govern espanyol dirigit per Suárez, pressionat pels esdeveniments que es produïen a Catalunya, decretava la restauració de la Generalitat, abolida pel règim franquista el 1938. El decret, reveladorament, s'anticipava a l'aprovació de la Constitució espanyola (1979). 
Feia tres setmanes de la manifestació de la Diada a Barcelona, que havia concentrat més d'un milió de persones convocades al clam –ja mític– de "Llibertat, amnistia, Estatut d'Autonomia". La més nombrosa de la història de Catalunya fins aquella data. Feia, també, tres mesos que s'havien celebrat les primeres eleccions al Congrés. A Catalunya havien guanyat clarament els partits que reivindicaven la recuperació de l'autogovern.

Tot es precipitava. I tres setmanes després –el 23 d'octubre– aterrava a Barcelona Josep Tarradellas, president de la Generalitat a l'exili; que en arribar a Palau per prendre possessió del càrrec es va adreçar a la gernació congregada a la plaça Sant Jaume amb el mític “Ja sóc aquí”. En aquells primers dies la Generalitat va actuar com una Mancomunitat. Després vindria l'aprovació de funcions –l'Estatut– i el traspàs gradual de competències.

L'ombra d'aquell procés, però, té noms i cognoms. En aquells dies, un sector important i nombrós del catalanisme polític i cultural va reivindicar una relació bilateral amb Espanya: Catalunya, Estat lliure associat. Com Baviera respecte a Alemanya. Però socialistes, centristes i populars ho van dinamitar. En ares d'una pretesa prudència que no aconseguia ocultar una fosca obediència. O traïdoria, parafrasejant Jordi Carbonell. 

I sempre ens quedarà el dubte de què hauria passat si no s'hagués malbaratat aquella oportunitat.  
Marc Pons


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada