dijous, 1 de desembre del 2016

30/11/2016. Marc Pons. Assassinat de Layret, advocat dels moviments obrers. Compromès amb la formació de les classes més humils en l'Associació Escolar Republicana, en l'Ateneu Enciclopèdic Popular, en la Cultura i les escoles municipals que havien d'impartir un ensenyament modern, mixt, laic i en català. Layret va aconseguir reunir l'obrerisme reivindicatiu, el republicanisme social i el catalanisme politic i cultural.

Benvolguts,

Tal com explica en Marc Pons, Layret era una figura política rellevant especialment compromès amb la formació de les classes més humils en l'Associació Escolar Republicana, en l'Ateneu Enciclopèdic Popular, en la Cultura i les escoles municipals que havien d'impartir un ensenyament modern, mixt, laic i en catalàTambé com a advocat, va participar en molts processos de caràcter social, col·laborant amb el sindicat anarquista CNT.  Layret va aconseguir reunir l'obrerisme reivindicatiu, el republicanisme social i el catalanisme politic i cultural.

Per això fou assassinat!

Fa bé l’autor de mostrar les 3 fotos de Francesc Layret, Lluís Companys i Salvador Seguí, perquè són una mostra molt significativa de com la política catalana íntimament lligada a la cultura i a les classes populars va ser l’estímul per fer la florida de la cultura, que ja havia demostrat la seva empenta amb l’aparició del Modernisme, amb la creació de l’Eixample, dels gresols d’art i cultura, de com es varen efectuar les dues Exposicions Universals, el 1888 i el 1929 (a Madrid no se’n va fer cap perquè no tenien res per ensenyar), de com al tombant de segle artistes com Picasso, Miró, Casals, Gerhard, Casas, Russinyol, havien creat escola a Catalunya. Posteriorment hi va haver l’aparició de l’Art Decó, del Noucentisme, dels ateneus, de l’Escola Moderna d’en Francesc Ferrer i Guàrdia, i l’estímul per la creació de la Mancomunitat de Catalunya amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) en el que en Pompeu Fabra va elaborar les gramàtiques i diccionaris del català modern, les Escoles de bibliotecaires, amb una biblioteca a cada poble, amb el creixement de la xarxa ferroviària, l’Escola Nova, l’Institut Escola, les escoles del Bosc i del Mar i l’Escola Normal de la Generalitat, que va crear diverses fornades de mestres abans de la desfeta de la guerra, i finalment amb l’estímul per l’adveniment de la República catalana el 1931. Tota aquesta monumental florida fou eliminada pel franquisme, ajudat pel feixisme internacional i pel Vaticà i Catalunya fou anorreada, el genocidi físic i cultural va destruir tot el que s’havia creat en els darrers 60 o 70 anys abans de la revolta dels generals rebels el 1936.

Aquest és l’ambient, el panorama i l’estímul, aquesta és l’escola que els nostres pares i avis havien creat sàviament per a les generacions posteriors i que encara estem en vies de recuperació després dels 80 anys d’ensulsiada feixista. És per això que la gent de la meva generació no podrà mai perdonar els culpables d’aquesta ensulsiada, ni el feixisme espanyol, ni la monarquia, ni el franquisme ni els franquistes, ni el Vaticà ni el nacional-catolicisme. I és per això que partits feixistes espanyols (C’s, PP, PSOE, Podemos(?)) no arribaran a quallar a Catalunya si no assumeixen la riquesa cultural i humana de la Catalunya republicana...

Us recomanem de llegir i estudiar aquesta riquesa perduda, per tal de comprendre com podem tornar a aixecar entre tots una altra Catalunya republicana!

Vegem ara l’article sobre l’assassinat d’en Francesc Layret:


30 DE NOVEMBRE DEL 1920
Assassinat de Layret, advocat dels moviments obrers
Marc Pons
Tarragona. Dimecres, 30 de novembre de 2016


Tal dia com avui, fa 96 anys, va ser assassinat a la porta de casa seva -al carrer Balmes, 26 de Barcelona- l'advocat laboralista i diputat a Corts pel Partit Republicà CatalàFrancesc Layret i Foix (1880-1920). L'assassí era un home de 20 anys que responia al nom de Fulgencio Ver -de malnom “Mirete”- que la investigació historiogràfica situa en l'entorn ocult del governador civil de Barcelona, el coronel Martínez Anido, que havia estat ajudant personal del rei Alfons XIII. Layret va rebre set impactes de bala que li van causar la mort. La resposta social va ser una gran vaga de protesta que va convertir el funeral en un col·lossal acte polític.

Logo Ateneu Enciclopèdic Popular amb imatge de Francesc Layret
Layret era una figura política rellevant especialment compromés amb la formació de les classes més humils. Va participar en la fundació de l'Associació Escolar Republicana i en la de l'Ateneu Enciclopèdic Popular. El 1908 -com a regidor de l'Ajuntament de Barcelona- va elaborar un pressupost de Cultura que dotava la ciutat d'escoles municipals que havien d'impartir un ensenyament modern, mixt, laic i en català. També com a advocat, va participar en molts processos de caràcter social, col·laborant amb el sindicat anarquista CNT.  Layret va aconseguir reunir l'obrerisme reivindicatiu, el republicanisme social i el catalanisme politic i cultural.
 Francesc Layret, Lluís Companys i Salvador Seguí
El dia dels fets, Martinez Anido va ordenar la detenció dels dirigents del Partit Republicà Català i de la CNT.Entre els detinguts hi havia Lluis Companys -futur president de la Generalitat i company d'estudis de Layret- i Salvador Seguí “el Noi del Sucre” -el mític dirigent sindicalista que moriria també assassinat, dos anys més tard-. Layret hi mantenia una estreta col·laboració i una franca amistat. Quan es va confirmar la notícia de la detenció i l'ordre dictada de deportació al penal de Maó, va sortir de casa seva per prestar-los assistència jurídica, moment en el qual va ser assaltat i assassinat. La policia no va practicar mai cap detenció.
Marc Pons

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada