divendres, 30 de desembre de 2016

29/12/2016. Procés. Marta Rovira: "La llei de transitorietat jurídica és inimpugnable". "Amb aquest mandat democràtic i amb aquest nou marc legal, no entenem que el Tribunal Constitucional el pugui ni impugnar ni suspendre. "És l'habilitació perquè el referèndum es pugui celebrar amb absolutes garanties, amb absoluta cobertura jurídica i legal. Perquè els funcionaris puguin fer la seva feina quan toqui, perquè els ciutadans puguin anar a votar sense que impliqui cap problema, exposa."

Benvolguts,

Us passo l’apunt 2 sobre la Transitorietat.

Només un detall: Si us recordeu del TBO o del Pulgarcito o del DDT o de La Codorniz, de quan erem molt joves, hi havia una secció que es deia “Primero dijo” i al final acabava el mateix personatge que havia dit el que fos dient el contrari. El refrany castellà és “Donde dije digo digo Diego” o com que tothom és presoner de les seves paraules i no-sé-què més. Doncs crec que aquestes declaracions poden anar pel mateix camí. I ho trobo poc seriós!

Vegem l'apunt:


LLEIS DE DESCONNEXIÓ
1. Marta Rovira: "La llei de transitorietat jurídica és inimpugnable"
El Nacional
Foto: ACN
Barcelona. Dijous, 29 de desembre de 2016

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha afirmat aquest dijous que la llei de 'desconnexió' sobre un règim jurídic català que han pactat JxSí i la CUP no podrà ser impugnada ni suspesa eventualment pel Tribunal Constitucional (TC): "Entenem que la llei de transitorietat jurídica és inimpugnable".

En una entrevista a Europa Press, ha explicat que la llei haurà de servir per permetre "transitar des de l'ordenació jurídica espanyola a una ordenació jurídica pròpia" de Catalunya, i això la converteix en inabastable per a l'Alt Tribunal espanyol, al seu parer.
Així, Rovira planteja que, d'una banda, les eleccions catalanes del 2015 van donar als sobiranistes un "mandat democràtic" per avançar cap a la independència i, per l'altre, aquesta llei dóna la cobertura legal necessària per executar de forma definitiva aquest mandat.

"Amb aquest mandat democràtic i amb aquest nou marc legal, no entenem que el Tribunal Constitucional el pugui ni impugnar ni suspendre",
al·lega la dirigent dels republicans, que també és la portaveu de JxSí a la Cambra catalana.

Eventual impugnació
Davant d'una eventual impugnació de la llei per part de l'Estat i de la suspensió per part del TC, Rovira exposa: "Davant de futures impugnacions i suspensions per part del TC, què al·legarem? Que tenim un mandat democràtic i legal que han decidit els ciutadans".

Per recalcar la importància de l'acord entre JxSí i la CUP, ha recordat que els informes que va encarregar la Generalitat al Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) situaven aquesta norma com la "llei fundacional" d'un hipotètic Estat català.
"A nosaltres ens sembla un exercici democràtic impecable. Bevem d'una font que és un mandat democràtic i legal. Utilitzem tots els instruments democràtics que tenim al nostre abast per tornar a posar les urnes", resumeix.

Rovira ha explicat que es tracta de la llei que, entre altres qüestions, permetrà convocar un referèndum sobre la independència a Catalunya com molt tard el setembre 2017 i donant "seguretat jurídica" tant als organitzadors com als votants.

"És l'habilitació perquè el referèndum es pugui celebrar amb absolutes garanties, amb absoluta cobertura jurídica i legal. Perquè els funcionaris puguin fer la seva feina quan toqui, perquè els ciutadans puguin anar a votar sense que impliqui cap problema, exposa."
Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada