dijous, 13 d’octubre del 2016

13/10/2016. La setmana del 19 de febrer d'enguany el canal francès TF3 va emetre un documental sobre el rei espanyol Joan Carles I. En un moment del film, aquest explica que el dictador Francisco Franco, al seu llit de mort, el va agafar de la mà i li va dir: “L'única cosa que us demano és que preserveu la unitat d'Espanya.” Per analitzar aquesta frase, el monarca hi afegeix que, “si hi penses, això significa moltes coses”.

Benvolguts,
El 19 de febrer d'enguany varem publicar i comentar com el canal francès TF3 havia emès un documental sobre el rei espanyol Joan Carles I. En un moment del film, aquest explica que el dictador Francisco Franco, al seu llit de mort, el va agafar de la mà i li va dir: “L'única cosa que us demano és que preserveu la unitat d'Espanya.” Per analitzar aquesta frase, el monarca hi afegeix que, “si hi penses, això significa moltes coses”.

Vegem l'article sobre el documental de TF3:


19 febrer 2016 2.00 h
De la mà de Franco
Andreu Pujol
Aquesta setmana el canal francès TF3 ha emès un documental sobre el rei espanyol Joan Carles I. En un moment del film, aquest explica que el dictador Francisco Franco, al seu llit de mort, el va agafar de la mà i li va dir: “L'única cosa que us demano és que preserveu la unitat d'Espanya.” Per analitzar aquesta frase, el monarca hi afegeix que, “si hi penses, això significa moltes coses”.
Que vingui ara John Elliott
a dir-nos que la Guerra Civil no fou una guerra
contra Catalunya
Sense que serveixi de precedent, estic d'acord amb el Borbó: significa moltes coses.
Que Franco agafés de la mà Joan Carles I i que aquest el recordi amb afecte simbolitza la continuïtat entre un règim dictatorial atroç i sanguinari i l'actual democràcia espanyola.
Que la fixació de Franco en plena agonia fos la unitat d'Espanya i no pas la preservació del catolicisme o evitar el comunisme –només per posar un parell d'exemples de la seva cantarella repetitiva– també ens explica molt bé quin fou el principal objectiu dels feixistes a l'hora d'alçar-se en rebel·lia:
Que vingui ara John Elliott a dir-nos que la Guerra Civil no fou una guerra contra Catalunya.
“L'única cosa que us demano.” L'única!
Joan Carles I, el demòcrata que té una plaça a Barcelona per haver evitat suposadament el cop d'estat del 23-F, afirma en el documental que un dels pitjors records dels seus anys de regnat són “les800 víctimes mortals del terrorisme” i diu que se sent “molt solidari amb elles”. Tal sensibilitat amb els assassinats seria molt lloable si no fos que és incompatible amb estar rebent consells d'un tirà en les últimes hores de la seva vida. No, no em sembla compatible amb reconèixer, sense cap mena de penediment, que la sevalegitimitat –i la del seu fill– emana d'una dictadura que va deixar centenars de milers de morts, represaliats i torturats.
Sí, “significa moltes coses”. Ara entenem per què encara hi ha gent que busca els seus avantpassats en carreterotes de mala mort
 i per què Catalunya continua essent una simple peça a encaixar i no pas un subjecte amb dret de viure lliure.
Andreu Pujol

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada