dissabte, 1 d’octubre del 2016

30/09/2016. Economia. ElNacional. La meitat d'empreses perjudicades per la reforma de Societats de Montoro són catalanes. "Seria bo" que el Congrés no aprovés aquest decret llei del govern en funcions, perquè suposa un "préstec obligat" de tipus zero de les empreses a l'Estat, que aportarà més de 8.000 milions d'euros que no es destinaran a millorar la competitivitat ni l'Estat del Benestar, sinó a eixugar el dèficit públic.

Benvolguts,

Sembla que l’Estat espanyol (en funcions) està continuant amb les seves fugides endavant, una a sobre de l’altra, que pot malmetre l’economia de les petites i mitjanes empreses espanyoles, la meitat de les quals són catalanes!

A més d’aquest article d’ElNacional, que recull les opinions de les patronals Pimec, Cecot i la recentment inventada i obligatòria Cambra de Comerç espanyola, hi afegim en un altre apunt un Editorial del PuntAvui sobre aquest mateix tema.

Vegem el primer article:


ECONOMIA
La meitat d'empreses perjudicades per la reforma de Societats de Montoro són catalanes
El Nacional
Foto: Efe
Barcelona. Divendres, 30 de setembre de 2016
El conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, ha calculat que al voltant de 4.500 empreses catalanes resultaran perjudicades pels canvis que ha proposat l'executiu central en l'Impost de Societats. O el que és el mateix, la meitat de les espanyoles, que segons els càlculs de Montoro són 9.000. La conselleria catalana no descarta que la xifra sigui més gran ja que el govern central ha comptabilitzat les companyies per grups empresarials i no per les seves diferents filials.
Més concretament, Baiget ha alertat que aquesta modificació pot perjudicar la competitivitat perquè suposa una reducció imprevista de la tresoreria de les empreses. Després de l'anunci del Consell de Ministres sobre un tipus mínim del pagament fraccionat del 23% en l'Impost sobre Societats per a les empreses que facturin més de 10 milions d'euros anuals i que "no té termini de caducitat", Baiget ha criticat que la mesura arriba a meitat de l'exercici.
Un govern en funcions
La nova mesura es començarà a aplicar a partir del 20 d'octubre. El conseller ha afegit que la Generalitat analitzarà "si, des del punt de vista constitucional o legal, un govern en funcions pot aplicar una reforma tributària amb efectes directes al mateix exercici".
En aquest sentit, ha considerat
 que "seria bo" que el Congrés no aprovés aquest decret llei del govern en funcions, i ha retret que suposa un "préstec obligat" de tipus zero de les empreses a l'Estat, que aportarà més de 8.000 milions d'euros que no es destinaran a millorar la competitivitat ni l'Estat del Benestar, sinó a eixugar el dèficit públic.
Una modificació que a més ha assegurat que pot perjudicar l'activitat futura de les empreses afectades, en reduir la seva tresoreria, ja que a més hauran d'avançar el 23% del seu resultat comptable en un any impositiu. Des d'empreses industrials fins a comercialitzadores i exportadores.
"Deslleial, confiscatori i desproporcionat", segons Pimec
Les reaccions dels agents econòmics han estat immediates. Un dels primers ha estat la patronal catalana Pimec que ha qualificat la mesura de "deslleial, confiscatòria i desproporcionada" i és que al seu parer, amb el nou impost, "l'executiu pretén quadrar els seus comptes".
Més concretament, Pimec ha titllat de "deslleial" la mesura ja que pretén millorar la tresoreria de l'administració i disfressar el dèficit públic, a càrrec, entre d'altres, d'una gran majoria de pimes. Una mostra més de la falta de previsió que suporten les pimes i que posa de manifest el "desconeixement i menyspreu" cap aquest col·lectiu.

A més, encara que es parla d'una mesura adreçada a les grans empreses, la patronal recorda que el llindar fixat suposa l'afectació de mitjanes empreses i part de les considerades petites, per la seva estructura de personal i recursos. En aquesta mateixa línia, la patronal ha denunciat que les quantitats tributàries en excés no es recuperaran, en el millor dels casos, fins al febrer del 2018 i "aquest préstec de les empreses a l'administració no comporta cap mena d'interès que compensi el greuge".
Cecot critica l'"injust" augment de pagaments
Cecot, una altra patronal catalana, ha qualificat d'"injust" l'increment de pagaments per endavant de l'Impost de societats i considera "incoherent" el discurs d'ajuda i impuls a l'economia productiva que ha llançat el govern central. "Qualifiquem la mesura d'injusta perquè obliga les empreses a pagar per endavant, encara sense saber com finalitzarà el seu exercici, mentre que el govern resol l'objectiu de dèficit de cara a la Unió Europea", ha assegurat mitjançant un comunicat el secretari general de Cecot, David Garrofé.

Des de la patronal concreten que
 "a la pràctica, aquesta mesura suposa que les empreses finançaran l'Estat a un tipus 0, suportant la càrrega més gran de l'esforç per a la reducció del dèficit, uns diners anticipats que no es traduiran en inversió, amb el consegüent impacte en la creació de llocs de treball".
Un efecte que segons Galofré serà "temporal" perquè reduirà la recaptació de pròxims exercicis, que només podrà ser compensada amb un increment de l'activitat econòmica però que amb mesures com aquesta serà difícil promoure."
"No afavoreix", segons la Cambra de Comerç
Per la seva part, el president de la Cambra de Comerç d'Espanya, Josep Lluís Bonet, ha assegurat que l'avançament del pagament de l'impost "no afavoreix en absolut les empreses, però s'haurà de complir". "És una mala notícia per a les empreses perquè distorsiona les seves previsions", ha afegit Bonet.

A més, el també president de Freixenet, ha explicat en la seva intervenció a l'auditori de la Cambra de Comerç de Mallorca que en l'economia espanyola "es comencen a identificar inquietants símptomes de paralització en sectors relacionats amb la inversió.
 No ha sorprès tampoc la seva resposta sobre elprocés sobiranista a Catalunya, sobre el que ha apuntat que no contempla "que arribi a ser una realitat"...
El Nacional
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada