dissabte, 15 d’octubre del 2016

15/10/2016. Franquisme. Salvador Cot. Adéu, general Yagüe! Per què en la transacció (no pas transició) , ens varem deixar prendre el pel pels espanyols de dretes i d’esquerres i pels catalans de tots els pelatges? I la frase d’en Jordi Carbonell a Sant Boi: Que la prudència no ens faci traïdors! pren tot el relleu que li correspon!

Benvolguts,

En Salvador Cot en l’article Adéu, general Yagüe! Comença amb la frase: La república catalana comença a construir-se una identitat fins i tot abans de materialitzar-se. I justament aquest concepte ens fa pensar que
aquest procés que estem començant a construir fa 40 anys que l’havíem d’haver fet.
Per què en la transacció (no pas transició) , ens varem deixar prendre el pel pels espanyols de dretes i d’esquerres i pels catalans de totes les menes?

I la frase d’en Jordi Carbonell a Sant Boi: Que la prudència no ens faci traïdors! pren tot el relleu que li correspon!

El repàs de 40 anys d’equivocacions és per repensar les nostres accions col·lectives i cercar per on ens hem desviat del camí correcte.
Qui ha tret partit d’aquests errors?

Uns tasts:
·        
L'estat català basarà la legitimitat d'origen en aquella democràcia que es va interrompre quan els tancs del general Yagüe van entrar per la Diagonal.
·          No hi haurà concessions als genocides de la dictadura, ni impunitat per als assassins i torturadors franquistes.
·        Els judicis que van condemnar milers d'innocents, com el president Companys, seran considerats nuls i no hi haurà honors per als que es van revoltar a costa d'un mar de sang.
·         Els criminals franquistes no podran trepitjar sòl català sense ser detinguts.
·         Aquest plantejament és el més comú entre els països que van combatre en la Segona Guerra Mundial, bona part dels quals castigats durament pel totalitarisme.
·         L'excepció és Espanya, l'única dictadura que va aconseguir que el feixisme sobrevisqués al poder fins a finals dels anys setanta... [Error! Les dues darreres frases ens demostren que el franquisme ha sobreviscut fins el 2016, i continua…] o   
A Madrid el règim [borbónico franquista bananer] continua defensant, un per un, tots els assassins que reclama la justícia argentina.
o   La fiscal general de l'estat ha afirmat, solemnement, que “cap jutge o tribunal, de cap manera, no pot qüestionar la legitimitat de tal procés [transició i llei de punt i final]”.


Vegem ara l’apunt d’en Salvador Cot farcit com hem vist de pensaments i conceptes encertats:


15 octubre 2016 2.00 h
Adéu, general Yagüe!
Salvador Cot
A la república catalana no hi haurà
concessions als genocides de la dictadura,
ni impunitat per als assassins i torturadors franquistes.
Només per això ja valdrà la pena
La república catalana comença a construir-se una identitat fins i tot abans de materialitzar-se. En aquest sentit, l'Estat català tindrà una trajectòria històrica perfectament homologable perquè –a diferència del Regne d'Espanyabasarà la legitimitat d'origen en aquella democràcia que es va interrompre quan els tancs del general Yagüe van entrar per la Diagonal. No hi haurà concessions als genocides de la dictadura, ni impunitat per als assassins i torturadors franquistes. Els judicis que van condemnar milers d'innocents, com el president Companys, seran considerats nuls i no hi haurà honors per als que es van revoltar a costa d'un mar de sang. Els criminals franquistes no podran trepitjar sòl català sense ser detinguts.
Aquest plantejament no és gens original. De fet, és el més comú entre els països que van combatre en la Segona Guerra Mundial, bona part dels quals castigats durament pel totalitarisme.
L'excepció és Espanya, l'única dictadura que va aconseguir que el feixisme sobrevisqués al poder fins a finals dels anys setanta. Tant és així que a Madrid el règim continua defensant, un per un, tots els assassins que reclama la justícia argentina. Per això la fiscal general de l'estat ha afirmat, solemnement, que “cap jutge o tribunal, de cap manera, no pot qüestionar la legitimitat de tal procés [transició i llei de punt i final]”.
Al pati dels tarongers hi ha els bustos dels presidents Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas. Tots ells van ser considerats delinqüents, en un moment o altre, per la legislació espanyola. Però també tots ells –Tarradellas en especialsón els responsables del fet què el nou estat pugui arrelar la seva legitimitat històrica en la democràcia.
La república catalana farà, per tant, el món una mica més just, una mica millor. I només per això ja valdrà la pena.
Salvador Cot

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada