dilluns, 31 d’octubre del 2016

31/10/2016. Joan Rueda. Els insults i el PSOE. “La independència és una fractura a la convivència, una fractura social i un nou mur de Berlín.” Carme Chacón, exministra de Defensa i d'Habitatge. Socialista. “Hem de desterrar del nostre vocabulari paraules com crisi, violència de gènere i independentisme.” Pedro Sánchez, exprimer secretari del PSOE. “Catalunya dóna la culpa de tot allò que passa a uns quants. Ho van fer els nazis amb els jueus i tots sabem com va acabar.” Rosa Díez, exeurodiputada pel PSOE i després líder d'UPD.

Benvolguts,
Des d’abans d’ahir els diaris en van plens de les paraules de Rufian al Congreso. I sobretot de les opinions dels espanyols, de dretes o d’esquerres que són desfavorables al Rufian! Per què? Perquè tal com algun altre articulista, català, opina, el Rufian, català amb l’accent castellà els diu el que ells, espanyols, no volen sentir. I les opinions dels periodistes catalans, de dretes o d’esquerres són divergents: als periodistes catalans de dretes, gent d’ordre, no els agrada perquè destorba l’ordre. En canvi als periodistes catalans d’esquerres, nacionalistes, els sembla un discurs encertat...
Tanmateix, cal sempre saber en quin entorn, en quines circumstàncies, en quin context, s’han pronunciat o escrit les frases usades per en Rufian.
És important la feina dels documentalistes que cerquen en cada ocasió les frases més escaients al tema que es tracta. Per exemple es poden usar els recursos de la xarxa. Concretament n’hi ha un molt interessant del Vilaweb:
Diumenge  03.03.2013  06:00
Els 'herois indepes', una col·lecció de les perles dialèctiques del nacionalisme espanyol
Una iniciativa que transforma en cromos col·leccionables les sortides de to i les frases més agressives contra els catalans

Nosaltres usem els acudits per trobar ironia al temes del que es tracta. No hem trobat encara cap acudit sobre el discurs de Rufian al Congreso, però ja sortiran!
Més d’un periodista utilitza la metàfora del mirall! Veurem més d’un article d’opinió sobre aquest tema.
Vegem ara aquest d’en Joan Rueda:

31 octubre 2016 2.00 h
A LA TRES
Els insults i el PSOE
Joan Rueda - Jrueda@Elpuntavui.Cat / @Joan_Rueda
“El que va fer Rufián, en un to duríssim, cert, va ser posar el PSOE davant d'un mirall. I no els va agradar.
·          “Que Catalunya torni les 150.000 persones que van ser robades, més els seus fills i els seus néts.” Guillermo Fernández Vara, president d'Extremadura. Socialista.
·         “La independència és una fractura a la convivència, una fractura social i un nou mur de Berlín.” Carme Chacón, exministra de Defensa i d'Habitatge. Socialista.
·         “No hi ha cap diferència entre un jueu perseguit pels nazis i un nen català castigat pel fet de parlar espanyol.” Francisco Vázquez, exalcalde de la Corunya, pel PSOE.
·         “La República va haver d'enviar el general Batet a parar els peus al Companys aquest. Aquí jo crec que amb una parella de la Guàrdia Civil n'hi haurà prou.” Joaquín Leguina, el primer president de la Comunitat de Madrid, pel PSOE.
·         “Hem de desterrar del nostre vocabulari paraules com crisi, violència de gènere i independentisme.” Pedro Sánchez, exprimer secretari del PSOE.
·         “Catalunya dóna la culpa de tot allò que passa a uns quants. Ho van fer els nazis amb els jueus i tots sabem com va acabar.” Rosa Díez, exeurodiputada pel PSOE i després líder d'UPD.
·         “Els espanyols no estan acostumats a atacs des de dins com van fer els dictadors Adolf Hitler i Benito Mussolini.” Juan Carlos Rodríguez Ibarra, expresident d'Extremadura pel PSOE.
·         “A Catalunya hi ha gent que pot ser sospitosa pel fet de declarar-se espanyola.” José Bono, expresident del Congrés dels Diputats. Socialista.
I així fins...

En acabar la sessió d'investidura de dissabte, l'actual portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va dir que s'havia sentit ofès per les paraules de Gabriel Rufián. Rufián va fer un discurs duríssim, cert, però, en realitat, l'únic que va fer el diputat d'ERC va ser posar un mirall davant del PSOE. I el que el PSOE va veure en el mirall, el seu pacte vergonyant amb el PP i Ciutadans, no li va agradar. Hernando, Patxi López, Eduardo Madina, Odon Elorza... encara espero les seves disculpes per les frases que encapçalen aquest article.
Si creuen que Rufián els va insultar, ho han de denunciar, i tant!, però siguin coherents i facin el mateix amb tothom. Gràcies.
Joan Rueda 

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada